PSHV:n puheenjohtajan joulutervehdys

Arvoisat PSHV:n jäsenet,

Kiitollisin mielin ajattelen kulunutta vuotta PSHV:n toiminnassa. Siitä huolimatta, että meillä ei ole

yhtään palkattua henkilöä, olemme voineet toteuttaa ne tapahtumat, jotka olimme hallituksessa suunnitelleet. Myös ensi vuodelle on tulossa vuosikokous ja -juhla huhtikuun lopulla, tällä kertaa Turussa. Samoin suunnittelemme jo pyhiinvaellusjuhlaa Valamoon pyhittäjäisien Sergei ja Herman Valamolaisten muistopäivän yhteyteen. Perinteinen pyhän Trifonin pyhiinvaellus toteutetaan yhteistyössä Pielalinjan kanssa ensi vuoden elokuussa, jolloin vietetään myös kolttasaamelaisten uudelleen asutuksen 75-vuotisjuhlaa. Tammikuusta lähtien alkaa toimia uusi nettikanavamme Mamren tammisto, jossa julkaistaan viikottain piispojen ja pappien opetuspuhevideoita.

Monet tiistaiseurat ja kirkkokuorot viettivät kuluneena vuonna omia merkkivuosijuhliaan. Niissä muistettiin ansioituneita jäseniä PSHV:n ansio- ja laulajamerkein.

Pian vietämme taas Kristuksen syntymäjuhlaa. Parituhatta vuotta sitten enkelit ilmoittivat kedolla olleille paimenille Jeesuksen syntymästä ja samalla enkelien suuri joukko alkoi ylistää Jumalaa

laulaen ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita Hän rakastaa.” (Luuk. 2:14). Tänä jouluna herää kysymys onko maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto? Valitettavasti on todettava, että ihmisten hyvästä tahdosta ole tietoakaan. Tuntuu siltä, että maailma on pahan vallassa. Meillä on kuitenkin lohdullinen toivo ja tieto siitä, että Kristus on lopulta voittava paholaisen vallan.

Luodessaan ihmisen, Jumala antoi meille vapaan tahdon valita hyvän ja pahan välillä. Vapaa tahto on meissä olevaa Jumalan kuvaa ja kaltaisuutta. Meidän tulisi käyttää sitä viisaasti niin, että valitsisimme aina sen paremman vaihtoehdon emmekä pahaa, kun teemme pieniä tai suuria valintoja elämässämme. Joulu on rauhan ja rakkauden juhla. Tuokaamme mekin kristittyinä iloa, rauhaa ja valoa sinne missä elämme ja toimimme.

Joulun ilosanoma on sama tänäkin jouluna. Se on enkelten tuoma viesti rauhasta, jonka ihmisiä rakastava Jumala lahjoittaa Poikansa syntymän kautta. Kristus Vapahtajamme antaa sydämiimme todellisen rauhan niin, että meistäkin voi tulla rauhantekijöitä.

Maailman levottomuuksien keskellä toivotan kaikille rauhallista joulun aikaa ja Jumalan suurta siunausta tulevalle vuodelle!

Kristus syntyy – kiittäkää!

+ Piispa Sergei

PSHV:n puheenjohtaja