Tampere | Kirkko kutsuu kaikkia!

Veljeskunta vietti Tampereella 12.–14.10. vuosijuhlia, johon perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina osallistui 45, 60 ja 100 henkeä. Vuosijuhlien teemana oli Juuret ja monikulttuurisuus. Tähän liittyen kuultiin serbialainen (Nemanja Balcin) ja syyrialainen (Wisam Bitar) puheenvuoro. – Vinjettikuvassa piispa Arseni ja kirkkokansa toimittavat Kiitosakatistosta

Serbialainen kerubiveisu, Leena Lomu, Jyri Luonila ja Nemanja Balcin pohjustavat Nemanjan puheenvuoroaNemanja on 19-vuotiaana tullut Suomeen perheensä kanssa kiintiöpakolaisena vuonna 1999. Perhe asettui Kotkaan ja heidät otti Kotkan seurakuntalaiset ja kirkkoherra, isä Veikko Lisitsin lämpimästi vastaan. Jo Serbiassa oli Nemanjan kiinnostus teologian opintoihin herännyt. Suomessa hän hakeutui opiskelemaan Joensuuhun ja valmistuttuaan on työskennellyt nuorison parissa, tällä hetkellä Tampereen ortodoksisen seurakunnan palveluksessa.

Wisam Bitar tuli turvapaikanhakijana Suomeen Venäjän kautta vuonna 2015. Hän kertoi siitä, miten keskeinen kirkon merkitys on hänen elämässään. Kun hänen lapsensa kasvoivat kouluikään hänen ollessaan työssä Saudi-Arabiassa, hän halusi palata Syyriaan, Aleppoon, jotta kasvatuksessa voisi olla mukana kirkollinen elementti. Wisam Bitar puhumassaKun taistelut alkoivat, ajateltiin ensin, että ne kestäisivät vain vähän aikaa. Toisin kävi. Lopulta Wisam sai viisumin Venäjälle ja pääsi uhkaavasta tilanteesta. Suomessa hän heti paneutui kielen opiskeluun ja onkin edennyt siinä hämmästyttävän hyvin. Tällä hetkellä hän suorittaa tarvittavat käytännön kliiniset harjoittelut saadakseen oikeudet toimia lääkärinä Suomessa. Pulmaksi on osoittautunut perheen yhdistäminen. Perhe on kuitenkin suhteellisen turvallisesti Syyriassa. Suomessa Wisamia on lohduttanut ortodoksisen kirkon läsnäolo eri paikkakunnilla. Hän asuu Vantaalla ja on käynyt kirkossa Tikkurilassa. Kliininen harjoittelujakso on Oulussa ja hän iloitsee siitä, että kirkkomatkaa on vain kolme kilometriä.  

Sari HirvonenJuuriaan etsivä hakeutuu usein arkistolähteille. Kirkon tiedonhallinnan asiantuntija Sari Hirvonen selvitti, miten
yhdistysten arkistointia olisi hyvä hoitaa. Ennen muuta kannattaa määritellä, mitkä aineistot ovat pysyvästi tallennettavia ja mitkä määräajaksi säilytettäviä. Pienen yhdistyksen aineistot tulisi säilyttää paperitulosteina.

Veljeskunnan arkistoaineistoa on Kansallisarkiston Itä-Suomen osastossa Joensuussa ainakin kahdessa kokoelmassa. Nämä kokoelmat ulottuvat 1980-luvulle. Tärkeää olisi saada niihin täydennystä. Sari Hirvonen mainitsi esimerkkinä lähdemateriaalien käytöstä veljeskunnan 100-vuotishistoriikin, jonka laatijana on isä Olavi Merras. Sellaista kirjaa ei voida aikaansaada ilman mahdollisuutta tutustua mittavaan lähdeaineistoon.

Marianne Hautakangas soittaa alttoviuluaSunnuntain liturgia oli erityisen juhlallinen, kun KP arkkipiispa Leo vihki kanttori Heikki Hattusen diakoniksi. Päiväjuhlassa kuultiin Marianne Hautakankaan esittämää alttoviulusooloa, joka kohotti mieliä.

Paula TuomikoskiFilosofian tohtori Paula Tuomikoski puhui arkkipiispa Paavalin (28.8.1914–2.12.1988) ajasta Aamun Koitto -lehden vastaavana toimittajana vuosina 1945–55. Lehdessä seurattiin tarkasti ajankohtaisia tapahtumia. Muun muassa kanoninen kriisi Moskovan patriarkaatin kanssa on hyvin valotettu. Tämän lisäksi lehti sisälsi runsaasti patristista aineistoa. Paavali suomensi myös skeemaigumeni Johanneksen kirjeitä, joita lehdessä julkaistiin.

Juhlaesitelmässään Paula Tuomikoski hahmotti Paavalin sukutaustaa, lapsuus- ja nuoruusvuosia ja uskonnollisen ajattelun kehityskaarta. Hän korosti sitä, miten Paavalin äidistä huolehtiminen on tärkeä juonne tulevan esipaimenen elämässä.

Isä Ioannis puhumassa vuoden 2017 vuosijuhlissaPyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta ry. piti vuosikokouksensa vuosijuhlien yhteydessä 13.10. Veljeskunnan puheenjohtajana jatkaa KS piispa Arseni. Hallituksen erovuoroisesta kahdesta jäsenestä pastori Reijo Marjomaa Kajaanista jatkaa, kun taas pastori Marko Mäkisen tilalle valittiin kirkkoherra Ioannis Lampropoulos Ilomantsista. Muut hallituksen jäsenet ovat Tuula Jokiranta Oulusta, Liisa Karlsson Vantaalta, kanttori Leena Lomu Hämeenlinnasta ja Seppo Salmi Jyväskylästä. Vuosikokoukseen osallistui 23 yhdistyksen äänivaltaista jäsentä.

Veljeskunnan toiminnanjohtaja vaihtuu 1.1.2019, kun Soili Penttonen ottaa toimen vastaan. Nykyinen toiminnanjohtaja Sergius Colliander kiitti veljeskunnan kenttää kokemastaan tuesta. Hallituksen puheenjohtajan aloitteesta hänelle laulettiin Monia vuosia.

Kiitämme Tampereen ortodoksista seurakuntaa ja kaikkia sen työntekijöitä sujuvasta yhteistyöstä vuosijuhlien järjsetämisessä!

Vuonna 2019 vuosijuhlat pidetään Valamon luostarissa 18.–20.10.

'Valamo luostarimme' lauletaan yhdessä!

Perjantai-iltana oli yhteislaulutuokio! Tässä laulua johtaa Kerttu Halonen ja pianolla säestää Jenni Hakkarainen: 'Valamo luostarimme', Pyhiinvaeltajan lauluja numero 48.