Porvoolaisia pyhällä matkalla Pyhtitsaan

Porvoon Tiistaiseura järjesti pyhiinvaelluksen Viron Pyhtitsan luostariin 14.–16.9.2018. Matka aloitettiin osallistumalla Ristin ylentämisen juhlan liturgiaan Porvoon Kristuksen kirkastumisen kirkossa. Samassa yhteydessä luettiin rukoukset matkalle lähtevien puolesta. Palveluksen jälkeen nautittiin Helenan ja Jorin valmistelemat runsaat ja makoisat kirkkokahvit, joiden rahallinen tuotto suunnattiin Pyhtitsan luostarin hyväksi.

Matkaan lähti 23 pyhiinvaeltajaa Porvoosta ja lähialueilta kuten Loviisasta, Kotkasta, Sipoosta ja Helsingistä. Matkassa oli porvoolaisille uusiakin tuttavuuksia, mutta jo ensimmäisen päivän jälkeen kaikki olivat tutustuneet toisiinsa ja joukossa vallitsi erinomaisen hyvä yhteishenki!

Linja-autolla suuntasimme ensin Helsinkiin ylittääksemme Suomenlahden m/s Finlandialla. Matkalla Tallinnasta Pyhtitsaan tutustuimme isä Viktor Porokaran kokoamaan Pyhtitsa-infoon, ja järjestimme arpajaiset Pyhtitsan luostarin hyväksi. Palkintoja olimme saaneet lahjoituksina useilta eri tahoilta, ja pääpalkintona oli kahden hengen kylpyläpäiväpaketti Haikon kartanossa.

Olimme perillä luostarissa myöhään perjantai-iltana. Luostari tarjosi vierailleen iltateet ja majoitti meidät kahteen vierastaloon luostarin porttien ulkopuolelle. Uni maittoi matkalaisille hyvin, ja oli ihanaa seuraavana aamuna herätä, kun tiesi pääsevänsä jumalanpalvelukseen heti aamusta. Erityisesti ensikertalaiset hämmästelivät ja ihastelivat katedraalin kauneutta ja hartautta. Palveluksen jälkeen saimme runsaan aamupalan, koska olimme lähdössä päiväksi luostarin määrittämiin työtehtäviin.

Suurin osan joukostamme suuntasi kilometrin päässä olevalle luostarin maatilalle. Siellä saimme pussittaa jo nostettuja perunoita sekä nostaa punajuurta ja perunaa pelloilta. Nunnat organisoivat työtämme, ja me halusimme antaa parasta mahdollista työpanostamme. Saimme nauttia työmme ohessa kahvi- ja teetarjoilusta sekä lounaan pellonreunassa, joka oli todella mukava kokemus.

Töidemme päätyttyä kiirehdimme hautausmaan takana sijaitsevalle lähteelle, jonka pulppuava vesi on ollut kautta aikojen kuuluisa parantavasta voimastaan. Siellä myös täytimme mukana olleet pullomme tällä parantavalla ja elävöittävällä vedellä.

Seuraavaksi saimme tutustua tarkemmin luostariin pari tuntia kestäneen luostarikierroksen aikana nunna Nikan opastuksella. Tutustuimme luostarin porttiin ja sen maalauksiin, A. A. Polesukin suunnittelemaan katedraaliin, Pyhän Sergei Radonesilaisen muistolle pyhitettyyn kirkkoon, Kastekirkkoon sekä Pyhän Johannes Kronstadtilaisen museoon. Ihmeteltävää, hämmästeltävää ja ihasteltavaa oli paljon. Saimme lähestyä pyhää Johannes Kronstadtilaista esimerkiksi istumalla hänen käytössään olleella tuolilla ja koskettamalla hänen talvitakkiaan.

Lauantai-ilta tietysti huipentui vigiliaan – kauniiseen palvelukseen kauniissa katedraalissa! Iltateellä vaihdoimme ajatuksia keskenämme ja kertoilimme tuntemuksiamme menneestä päivästä Jumalanäidin luostarissa.

Sunnuntaiaamu valkeni niin kauniina ja aurinkoisena - kuin Luojan merkkinä tämän paikan pyhyydestä. Suuntasimme liturgiaan, jonne oli kertynyt paljon väkeä. Ihanaa oli olla mukana - sanan mukaisesti osana eläväistä kirkkoa. Pääsimme osallisiksi pyhistä lahjoista, ja tuo hetki jäänee monen meidän mieliimme loppuiäksemme. Liturgian jälkeen nautimme luostarin tarjoaman lounaan, jonka jälkeen meillä oli vielä pari tuntia aikaa ihastella Pyhtitsaa ennen kuin jouduimme haikein mielin jättämään hyvästit ja suuntaamaan takaisin kohti Porvoota. Muistoksi vierailustamme ja työpanoksestamme luostari halusi lahjoittaa meille kaikille pyhiinvaelluksella mukana olleille Pyhtitsan ikonit.

Porvoon Tiistaiseura haluaa kiittää kaikkia jäseniään, jotka lahjoittivat tai lähettivät mukanamme Pyhtitsan luostariin valtavan määrän luostarin toivomia tavaroita – tavarat tulivat tarpeeseen ja nunnat ovat hyvin kiitollisia lahjoituksistanne!

Mikael Shemeikka – Porvoon Tiistaiseuran puheenjohtaja