Perinne elää ja kantaa!

Sotkamon tiistaiseura perustettiin maaliskuussa 1947, vain pari vuotta sen jälkeen, kun sotatoimet Pohjois-Suomessa olivat päättyneet. Siirtokarjalaisten tarve kokoontua yhteen ortodoksisuuden merkeissä oli kuitenkin suuri, ja niin tiistaiseura sai alkunsa yhdeksän hengen perustavan kokouksen myötä. Toiminta on jatkunut keskeytyksettä.

Vuonna 1961 valmistui jälleenrakennusohjelmaan kuulunut rukoushuone, joka pyhitettiin Jumalanäidin suojeluksen juhlan muistoksi. 1980-luvulla pyhäkkö peruskorjattiin ja vihittiin kirkoksi. Ympärille levittäytyy tunnelmallinen kalmisto.

Tiistaiseuraillat vietetään edelleen pääsääntöisesti kodeissa, jäseninä ovat niitä, joilla on kunnon vanhanajan pirtti ja kaikki mahtuvat mukaan.

Pokrovan juhlana tiistaiseura vietti siis 70-vuotisjuhliaan. Aattoiltana isä Reijo Marjomaa ja kanttori Kai Tulehmo johtivat suurta ehtoopalvelusta. Sitä seurasi litania Karjalaan jääneiden muistomerkillä, joka on lähellä kirkkoa, sen pohjoispuolella. Teeilta vietettiin kotoisasti kirkkosalissa.

Sunnuntain juhlaliturgiaan oli kanttori Kain avuksi saapunut kuorolaulajia Kajaanista, kun taas isä Reijon apuna olivat toimittamassa isät Simo Rönty ja Sergius Colliander.

Juhlalounas tarjottiin Sotkamon keskustassa olevassa Herkkusepät-ravintolassa. Aterian jälkeen isät Reijo ja Sergius luovuttivat veljeskunnan huomionosoitukset ansioituneille tiistaiseuralaisille Meeri Rusaselle ja Martti Hyvöselle, kummallekin pronssisen ansiomerkin.

Olga Nekrasova-Rajamäki johti viulutrioa, joka kaunissointuisasti soitti kolmen eri aikakauden musiikkia. Omassa puheenvuorossaan veljeskunnan toiminnanjohtaja Sergius Colliander piti lähtökohtana kirkon järjestöjen yhteistä teemaa, Juuret ja monikulttuurisuus. Jokaisen juuret vaihtelevat, mutta ne on aina löydettävissä ja antavat vakautta elämään. Monikulttuurisuus on puolestaan aina ollut Suomen ortodoksiselle kirkolle ominaista, mutta on viime vuosikymmeninä yhä korostuneut.

Runojaan ja itkuvirren esitti koskettavasti Anneli Mitrunen. Tervehdyksiään juhlivalle seuralle toivat Sotkamon evankelis-luterilaisen seurakunnan vt. kirkkoherra Antti Lankinen sekä Kajaanin ja Ylä-Valtimon tiistaiseurat.