Moniääninen sopuisa sointu – Многоголосное гармоничное звучание

Heti alusta oli ilmeistä, että yhteen tuleminen oli mieleinen asia! Venäjänkieliset eri seurakuntien aktiiviset jäsenet kokoontuivat tietojenvaihtopäiville Valamon opistoon viikonvaihteessa 22.–24.9. Ihmisiä oli tullut pohjoisesta ja etelästä – eli Rovaniemeltä ja Kotkasta ja Porvoosta – sekä siitä välistä: Iisalmesta, Jyväskylästä ja Joensuusta. Alustajia oli lisäksi Lappeenrannasta ja Helsingistä. – По-русски ниже переведены первый и последний абзацы; см. также ort.fi/ru «Вместе нас больше»

Koossa oli yli kaksikymmentä eri-ikäistä seurakuntalaista, joista toiset olivat olleet toimintaryhmien vetovastuussa jo toista vuosikymmentä, toiset olivat vasta panemassa venäjänkielistä toimintaa alulle seurakunnassaan.

Kurssin olivat järjestäneet yhdessä veljeskunta ja Valamon opisto. Isä Sergius Colliander kertoi alkupuheenvuorossaan ortodoksisuuden leviämisestä Suomeen. Erityistä huomiota hän kiinnitti siihen, että venäjänkielisiä ortodokseja on asunut Suomessa 1700-luvun loppuvuosikymmenistä alkaen. 1990-luvun alusta on määrä jatkuvasti lisääntynyt. Jos aikaisemmin venäläisiä ortodokseja asui enimmäkseen Kaakkois-Suomessa ja maan rannikolla, on heitä nyt joka puolella maata. Ja he ottavat yhä aktiivisemmin osaa seurakuntiemme elämään.

Tatiana Mäkelä, Lappeenrannan seurakunnan apukanttori, kertoi slaavinkielisestä kuorolaulusta Imatralla ja Lappeenrannassa. Jo yli 12 vuotta Tatiana on järjestelmällisesti vetänyt kuoroharjoituksia ja kuoro laulaa säännöllisesti jumalanpalveluksissa. Znamennyi-sävelmät ovat kuoronjohtajan ja kuoron suosiossa. Jumalanpalveluksissa Raamatusta luettavat tekstit esitetään venäjäksi, mikä on saanut paljon myönteistä palautetta.

Kalajokilaaksossa, Nivalan Karvoskylässä kokoontuu jo yhdettätoista vuotta Samovaari-kerho. Irina Trifonova, joka yhdessä miehensä Gennadin ja parin muun perheen kanssa muodostavat kerhon ytimen, kuvasi iloaan, kun hän löysi ortodoksisen kirkon Suomesta. Maahan Karjalasta muutettuaan hänellä ei ollut ollut aavistustakaan sen olemassaolosta. Isä Antero Petsalo ja seurakunnan suomalaiset ortodoksit ottivat lämpimästi vastaan ja jonkin ajan kuluttua syntyi ajatus kerhon perustamisesta hieman tiistaiseuran mallia muuntaen. Kerho kokoontuu Karvoskylään kuukauden viimeisen lauantain iltapäivänä oikean samovaarin ympärille. Läsnä on aina pappi, yleensä suomenkielinen, mutta se ei tilannetta häiritse. Mitään etukäteen mietittyä ohjelmaa ei ole, vaan kysymykset syntyvät spontaanisti ja keskustelua käydään niiden pohjalta. Leppoisa ja ystävällinen ilmapiiri on olennaista. Yleensä osallistujia ei ole kovin monta, kymmenkunta, mutta Nikolaos-juhlaan ja pääsiäisjuhlaan kokoontuu runsaasti väkeä. Iisalmen Samovaari-kerho kokoontuu vastaavasti kuukauden toisena lauantaina.

Helsingin pyhän Kolminaisuuden kirkon yhteydessä kokoontuu lapsikerho, perhekerho ja musiikkikerho. Evgenia Sultan on toiminut kerho-ohjaajana jo 17 vuoden ajan, ensin omien lasten kanssa, mutta jatkanut edelleen heidän kasvettua ulos kerhoiästä. Helsingissä kerho saa monenlaista tukea seurakunnan nuorisotoimistolta: materiaaleja ja toimintaideoita, jotka Evgenia sovittaa venäläisten lasten tarpeiden mukaan. Lisäksi hän käyttää venäläisten klassikkojen ja uusien kirjailijoiden tekstejä, jotka sopivat tähän yhteyteen. Myös Mellunmäessä on seurakunnan lasten musiikkikerho ja kanttori Irina Tchervinskij-Matsi johtaa venäläistä lastenkuoroa.

Isä Sergius hahmotti tiivistetysti kirjon tavoite- ja toimintasuunnitelmaa vuoteen 2020. Kirkko haluaa lisätä vapaaehtoistoiminnan monimuotoisuutta ja kattavuutta seurakuntien arjessa. Näin toteutuu ajatus liturgiasta liturgian jälkeen. Kirkko haluaa käyttää resursseja toimintaan, vähemmän hallintoon ja kiinteistöihin.

Kolmen päivän aikana toteutui hyvin järjestäjien asettama tavoite: ihmiset vaihtoivat kokemuksia ja solmivat yhteyksiä yli seurakuntarajojen. Yhä uudestaan kysyttiin, oliko tämä todellakin ensimmäinen tällainen kokoontuminen? Ja yhä uudelleen korostettiin, että tämäntapaisia kokoontumisia pitää järjestää vuosittain.  

Kuvista kiitämme Gennadi Trifonovia!

* * *

С самого начало стало ясно, что собраться вместе принесла радость! Русскоговорящие активные члены разных приходов встретились на Новом Валааме для обмена опытом с 22-го по 24-е сентября. Люди приехали с севера и с юга – т.е. с Рованиеми и Котки и Порвоо – а также со средних регионов страны: с Ийсалми, Ювяскюля и Йоэнсуу. Докладчики приехали, кроме того, из Хельсинки и Лаппеенранты.  

В течение трех дней цель организаторов – Братсва и Валаамского народного университета – была достигнута: люди обменялись живым опытом, познакомились с представителями других приходов. Повторялся неоднократно вопрос, действительно ли это первое этого рода мероприятие? И часто слышалось пожелание, чтобы такие встречи состоялись ежегодно.

За снимки благодарим Геннадия Трифонова!