Kajaani | Moniääninen perhepäivä

Kajaani oli paikallisen seurakunnan ja kirkon järjestöjen yhdessä suunnitteleman perhepäivän tapahtumapaikkana 24.3., joka oli Lasaruksen kuolleista herättämisen muistopäivä. Aamupäivän liturgiassa oli paljon kävijöitä, paljon lapsia, joista lähti sopivasti ”pyhää melua”! Kirkkoherra isä Jyrki Penttonen kiinnitti opetuspuheessaan huomiota muun muassa siihen, että Jeesus itki. Isä Jyrki totesi, että suomalaisten miesten kohdalla itku on liian harvoin esiintyvä ilmiö: kuitenkin sen vaikutus on myönteinen, se sovittaa mielen suuren ilon tai surun kanssa. Välimeren alueella miehet kyynelehtivät paljon herkemmin. Jeesus voi olla meille esimerkkinä, hän osoittaa suuntaa!Kirsi Hyvönen ja isä Sergius seurakuntasalilla, kuva isä Jyrki Penttonen

Lounaan jälkeen tapahtuma jatkui seurakunnan tiloissa kolmena ryhmänä. Pienimmät lapset leikkivät ja askartelivat virpomavitsoja, varhaisnuoret ja nuoret olivat tekemässä videoita ja aikuiset kuulivat alustuksen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Työterveyshoitaja Kirsi Hyvönen ohjasi kiinnittämään huomiota tasapainoiseen ruokavalioon: enemmän vihanneksia, oliiviöljyä, aamulla kaurapuuroa ja joka tilanteessa pähkinöitä – näin voidaan ehkä vetää yhteen hänen neuvojaan. Kommenttipuheenvuorossaan isä Sergius Colliander korosti hengellisen ulottuvuuden osuutta kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Jumalan jatkuvan läsnäolon muistaminen vapauttaa mielen kiertymästä vain oman itsensä ympäri: evankeliumien rakkauden kaksoiskäsky on ohjenuora, joka opastaa hengellisen ulottuvuuden muistamiseen.

Aikuisille oli tarjona vielä terveysliikuntatuokio, joka käytettiin suomalaisen asahin, kevyen liikuntaohjelmaan tutustumiseen.

Isä Jyrki vihmoo virpomavitsat pyhitetyllä vedelläPerhepäivä päättyi virpomavitsojen siunaamiseen, minkä jälkeen Ortodoksisten nuorten liitto piti vuosikokouksensa.

Isä Sergius osallistui myös palmusunnuntain ja ilmestyspäivän vigiliaan ja piti sunnuntaina liturgian opetuspuheen.

Jumalanpalveluksissa Kajaanin ortodoksinen kirkkokuoro lauloi rukouksellisesti kanttori Kai Tulehmon johdolla. Palveluksia johti isä Jyrki Penttonen ja mukana olivat myös isät Pentti Hakkarainen, Reijo Marjomaa ja Sergius Colliander. 

Kaksi juhlaikonia keskellä kirkkoaYlienkeli Gabriel ilmoittaa ilosanoman Neitsyt Marialle ja Vapahtaja ratsastaa Jerusalemiin

Tapahtuman järjestivät yhdessä Karjaanin ortodoksinen seurakunta, Ortodoksisten nuorten liitto ONL, Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetys Filantropia ja Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta.