Opintomateriaalit

 

Täältä löydät aineistoa, joka on helppo käyttää tiistaiseuran, ortodoksiapiirin tai muun kokoontumisen yhteydessä. Asiakirjat ovat pdf-muodossa, joten ne voi joko avata selaimessa tai tallentaa tietokoneelle. Ne on myös helppo tulostaa! Sivulla on myös linkkejä videoihin!

Pyhien joukot

Tämä aineisto käsittää tietoa pyhistä, joita kirkkomme muistelee jumalanpalveluksissa ja joita kuvataan ikoneissa.

Opintokokonaisuus täydentyy ja valmistuttuaan se käsittää kymmenen osaa.

 

 

 

 

 

1. Pyhät profeetat

2. Pyhät apostolit

3. Pyhät esipaimenet

4. Pyhät pyhittäjät

5. Pyhät palkatta parantajat

 

 

VIDEO | Pyhä ikoniKaikkien pyhien ikoni, Uspenksin katedraali

Video kertoo ortodoksisen kirkon ikoneista, niiden käytöstä ja kunnioittamisesta. Videon kesto on 3 min 44 s. Sen totteutus on kanttori Markus Hännisen käsialaa. Tuottajina ovat kirkon järjestöt: Veljeskunta, Filantropia ja Ortdoksisten nuorten liitto.

VIDEO | Risti

Sarjan toinen video ”Risti”, kertoo rististä ja ristinmerkin tekemisestä ortodoksisessa perinteessä. Video sopii katsottavaksi seurakuntien kirkkokahveilla ja päiväpiireissä, yhteisen keskustelun pohjaksi. Video soveltuu hyvin myös kouluopetuksen tueksi, katekumeenipiireihin sekä  muille ortodoksisuudesta kiinnostuneille. Tekstitys löytyy englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Videon kesto on 3 min 55 s. 

VIDEO | Ortodoksinen kirkkorakennus

Tällä videolla kerrotaan havainnollisesti ortodoksisesta kirkkorakennuksesta, minkälaisia niitä on, miten ne jakautuvat sisätiloiltaan ja vieläpä muutamista sisustuksen yksityiskohdista. Oppaana on seurakuntamestari Roope-Santeri Nieminen ja puhujana Petri Nykänen. Videon on tehnyt Markus Hänninen. Videon kesto on 5 minuuttia 20 sekuntia.

 

RukousRukousnauha

Rukous-opintokokonaisuuteen kuuluu kahdeksan osaa:  

1. Mitä on rukous

2. Rukous Vanhassa testamentissa

3. Vapahtaja rukoilijana

4. Erilaisia rukousmuotoja

5. Rukoustapoja

6. Kodin rukouselämä

7. Herran rukous

8. Pyhän Efraim Syyrialaisen paastorukous 

+ Rukouksen merkitys kristityn elämässä


Uskon perustuksiaDeisis-ikoni: keskella Kristus, vasemmalla Jumalanäiti ja oikealla Johannes Kastaja

Jeesus Kristus — Pyhä Kolminaisuus — Uskontunnustus — Jumalanäiti — Raamattu Traditio — Kirkko ja seurakunta

 

 

 


Katumuksen sakramentti: katuva tunnustaa rikkomuksensa Jumalan edessä rippi-isän toimiessa todistajana

Mysteeriot eli sakramentit

Tämä aineisto käsittelee kirkon sakramentteja, pyhiä toimituksia, joissa ihminen tulee osalliseksi  Jumalan armosta ja vaikutuksesta näkyvällä tavalla. Samoin kuin edellisessä kohdassa, nämäkin ovat helppoja ottaa kenen tahansa käyttöön seuran tai kerhon kokoontumisessa!

Piispa Arseni esittelee sakramentit videoilla! Videotallenteet ovat syntyneet piispa Arsenin ja Hannu Pyykkösen yhteistyönä. Videot ovat lyhyitä, 4–5 minuuttia kestäviä katsauksia kyseiseen sakramenttiin. Videoissa on ruotsinkielinen tekstitys, joka voidaan kytkeä päälle tai pois kuvaruudun oikeassa alakulmassa olevan "asetukset"-valikkonapin kautta. Ruotsinnoksesta kiitämme Jari Mustosta!

Kirkon sakramentit * VIDEO * lyhyt johdanto
Kaste * kirjallinen aineisto * VIDEO *  Mirhallavoitelu * kirjallinen aineisto ** VIDEO— Katumuksen sakramentti * kirjallinen aineisto ** VIDEO— Sairaanvoitelun sakramentti * kirjallinen aineisto ** VIDEO— Avioliiton sakramentti * kirjallinen aineisto ** VIDEO— Pappeuden sakramentti * kirjallinen aineisto ** VIDEOEhtoollisen sakramentti * kirjallinen aineisto ** VIDEO

 

Liitetiedosto: