KOHTAAMISEN VIIKONLOPPU

   

 Pyhien Sergein ja Hermannin Veljeskunta ry:n vuosikokous ja vuosijuhla pidettiin Valamon luostarissa 26-27 maaliskuuta. Päivien ohjelmassa oli myös seminaari, jonka teemana oli Kohtaaminen. Sama teema toistui myös kokouksen ja juhlan puheenvuoroissa. Se oli ”punaisena nauhana” myös taukojen ja illan keskusteluissa. 

                                     VUOSIKOKOUS

   Lauantaina 26.3. pidetyssä vuosikokouksessa järjestö sai uuden puheenjohtajan. Puheenjohtajaksi valittiin Haminan piispa Sergei. Edellelisen puheenjohtajan, metropoliitta Arsenin, ”virkavuodet” tulivat sääntöjen mukaan täyteen. Myös johtokunta uudistui, isä Reijo Marjomaan jäätyä pois, johtokuntaan valittiin rovasti Mikael Sundkvist Helsingistä.Lisäksi johtokunnassa jatkavat i Ioannis Lampropoulos,Tuula Jokiranta, Leena Lomu, Kalevi Kyyrönnen ja Anneli Lujanen. Kokous päätti kuluvan vuoden jäsenmaksun suuruudeksi viisi euroa. Perusteluna oli koronapandemian aiheuttamat vaikeudet alaosastojen toiminnassa.

Vuosikokouksessa oli mukana 27 yhdistyksen jäsentä.

                                     KOHTAAMINEN

  Kohtaaminen on helppo sanoa sanana, mutta mitä se voi tarkoittaa ja miten sitä voi toteuttaa, onkin jo vaikeampi asia. Miten kohdata toinen, kenties minulle tuntematon, ihminen seurakunnassa, kirkossa, kadulla ja eri tilanteissa. Mikä on PSHV:n rooli eri ihmisten ja toimintojen kohtaamisissa? Näitä pohdittiin Riina Nguyenin luennossa, ryhmätöissä ja akvaariokeskustelussa. Yhdessä tekeminen, Filatropia, ONL, PSHV ja kirkko, kaikki saman ”sateenvarjon alle. Tiedon jakaminen, rohkaisu, ota kädestä ja taluta

kirkkokahveille, lapsille omat kirkkokerhot,ole itse vastaanottavainen, Vaihdetaan ideoita, alaosatojen kesken, keskustelupalsta PSHV: sivuille. kirkonpitää näkyä seurakuntalaisten näkökulmasta ei pelkästään ”viittaniekkojen”. Tiistaiseurat voivat olla osaltaan monen toiminnan toteuttajana yhdessä muiden kanssa.Siinä osa kommenteista. Erikoisen iloinen asia oli se, että monet uudet ideat ja ajatukset, tulivat nuorempien keskutelijoiden suusta.

Keskustelu ”porisi” vilkkaana vielä ruoka- ja kavitauoilla ja jatkui myös kotimatkoilla. Siinä oli eväitä syötäväksi.

                                       

VUOSIJUHLA

 Jos lauantaina tuuli ujelsi ja lumi lensi villisti luostarin pihapiirissä, niin sunnuntaina paistoi aurinko ja tuuli tyyntyi. Kohtaamisen teemaa sivuttiin eri tavoin myös Metropolitta Arsenin avaus sanoissa, kuin myös Haminan piispa Sergein päätös puheenvuorossa. Samoin kansanedustaja Anu Vehviläisen juhlapuheessa. Puheen alussa hän kertoi omasta matkastaan ortodoksisen kirkon jäseneksi. Sekin oli tapahtunut monen erilaisen kohtaamisen ja pohdiskelun kautta. Mukana oli ollut monta kädestä taluttajaa.

 Eduskunnan puolustusvaliokunnassa toimivana, hän ei voinut sivuuttaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän korosti, sodan myötä löytynyttä. maiden ja kansainvälisten järjestöjen yhtenäisyyttä. 

Kaiken tämän keskellä myös meillä, pienillä ihmisillä, on nyt ”kohtaamisen paikkoja”.Auttaa pakolaisia, ottaa kädestä kiinni, ohjata, neuvoa ja tukea. Kohdata kasvokkain.

Hän myös iloitsi siitä, että Suomen ortodoksinen kirkko on selkeästi sanoutunut irti Venäjän ja sen kirkon.toimista.

Puheiden lisäksi juhilassa esiintyi pianotaiteilija Anastasia  Injushina, ja lausuja Tuula Iljin.

Keskustelu juhlasta ja viikonlopun annista jatkui juhlakahveilla, puhetta riitti olihan mukana yli 60 juhlavierasta. Kaikkinensa maaliskuinen viikonloppu antoi uskoa ja toivoa jatkaa PSHV:n toimintaa ja mukanaolleille valoa kohti edessä olevaa Pääsiäistä.

KIITOS KAIKILLE MUKANAOLLEILLE!

PSHV:N johtokunnan puolesta

Anneli Lujanen