Tulevia tapahtumia

Viro on yksi Baltian vanhauskoisten asuinpaikoista, mistä on edelleen elävänä esimerkkinä Peipsijärven rannan sipulia viljelevät ja kalataloudella elävät vanhauskoisten kylät. Piispa Arsenin opastuksella tutustumme yhteen niistä, Rajan kylään ja siellä toimineeseen ikonimaalari Gavriil Frolovin pyhättöön. Matkalla Tallinnaan vierailemme myös Pyhtitsan naisluostarissa.Tallinnassa, tutustumme kaupungin merkittävimpiin ortodoksisiin pyhättöihin, käymme taidemuseo Kumussa ja vasta avatussa Ikonimuseossa sekä Rocca al Maren ulkomuseossa.

Iisalmen seurakunnan pääkirkko on pyhitetty profeetta Elialle, jonka muistopäivä on 20.7. Iisalmessa vietetään siis vuosittain tänä päivänä temppelinjuhlaa eli praasniekkaa. Tänä vuonna on kulunut 60 vuotta kirkon vihkimisestä. Lisäksi on Iisalmen tiistaiseura toiminut 70 vuotta, mikä sekin on juhlan aihe! Eikä siinä kaikki: Iisalmen ortodoksisen seurakunnan enismmäisen kirkkoherran, rovasti Olavi Petsalon syntymästä on 100 vuotta. Näin Iisalmessa tämä juhla on muodostumassa suureksi yhteiseksi tapahtumaksi!

Братство святых Сергия и Германа (PSHV) проводит в Хамина семейный лагерь на русском языке с 11-го по 13-е августа. Начало лагеря в пятницу в 14 часов, окончание в воскресенье в 14 часов. На лагерь приглашаются все семьи с детьми независимо от того, в каком приходе они записаны! - Suomeksi jäljempänä!

Veljeskunta kutsuu kaikkia kiinnostuneita ottamaan osaa perinteiseen pyhiinvaellukseen, joka tehdään elokuun viimeistä edellisenä viikonvaihteena Nellimiin, Sevettiin ja Neideniin. Tule mukaan ”pyhiinvaeltajien kuoroon”!

Viime vuosina on useimpiin seurakuntiin syntynyt venäjänkielisten uusien seurakuntalaisten aktivoimaa toimintaa. On muun muassa kuoroja, kerhoja ja keskustelupiirejä.

Yleistä on, että osallistujamäärä on rajallinen ja että vertaistukea on vähän. Tietojenvaihtopäivien tarkoitus on tuoda esille kokemuksia, hyviä ja vähemmän toimiviksi osoittautuneita työmuotoja. Pääosassa ovat toimintaa pyörittävät henkilöt.

Kurssin järjestävät yhdessä Valamon opisto ja PSHV.

За последние годы в большинстве приходов Финляндской Православной Церкви начаты различные виды деятельности, инициированные русскоговорящими прихожанами. Работают, в частности, церковные хоры, детские кружки, группы общения.

Во многих случаях количество участников ограничено, а поддержка от коллег – недостаточна. Цель курса - обмен опытом, в результате которого предстоит выявить наиболее удачные формы работы, а также проанализировать неудачи. Главный ресурс –люди, увлеченные делом.

Sotkamon Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkon praasniekka vietetään 1. lokakuuta. Samalla juhlistetaan myös Sotkamon tiistaiseuran 70-vuotista taivalta. Illalla 30.9. klo 18 toimitetaan suuri ehtoopalvelus ja 1.10. kirkonmenot alkavat kello 10. Liturgian, ristisaaton ja vedenpyhityksen jälkeen vietetään yhteisiä hetkiä lounaan, muisteloiden ja vanhojen valokuvien parissa. Juhlassa vierailee myös veljeskunnan toiminnanjohtaja, rovasti Sergius Colliander.

Punaisena lankana kulkevat Suomen historiassa moninaisten juurien ja monikulttuurisuuden ilmentymi-set. Välillä ne ovat olleet piilossa, välillä taas näkyvissä. Erilaiset Suomessa asuvien ihmisten taustat ja kasvot rikastuttavat ja voivat antaa uusia oivalluksia!

Vuosijuhlien aikana kuulemme eritaustaisten ortodoksien puheenvuoroja. Lisäksi meitä kutsutaan pohtimaan kysymyksiä, joita tuoreet maahantulijat kohtaavat. Sunnuntain päiväjuhlan puhujana on isä Ioannis Lampropoulos.

Vuosijuhlat pidetään Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa.